Gastles, themabijeenkomst en workshop voor scholen
Lezing over uitvaart en rouwverwerking
Gastles ‘Omgaan met verlies’ voor de groepen 7, 8 van de BS/SBO en voor het Voortgezet Onderwijs
Voor aanvang van de gastles neem ik contact op met de betrokken docent van de klas, dit is meestal een telefonisch contact maar kan ook op locatie van de school zijn. Het is voor mij belangrijk om te weten hoeveel kinderen er deelnemen en welke kinderen te maken hebben (gehad) met een verlies. Dit kunnen verliezen zijn van uiteenlopende aard: na een overlijden, bij een echtscheiding, verlies van gezondheid/slechtnieuws gesprek bij een van de ouders/ verzorgers
Aan de hand van mijn eigen verhaal en een filmpje van het programma Klokhuis nodig ik de kinderen uit hun verhaal over afscheid te vertellen. Daarbij creëer ik voldoende veiligheid. Hun verhalen beginnen meestal met het verlies van een huisdier. Daarna volgen de verhalen over geliefde personen uit hun omgeving zoals een buurman, een oom of tante en incidenteel over het verlies van vader of moeder. De kinderen geven zelf aan waar zij aan toe zijn om te delen met de klasgenoten. Ook de aanwezige leerkracht wordt betrokken bij het gesprek. Dit blijkt een grote meerwaarde te hebben voor zowel de leerkracht als de kinderen.
De kinderen gaan naar huis met een mooie en bijzondere ervaring. Ze zijn gezien en gehoord door hun klasgenoten dat geeft verbinding in een groep met elkaar. Als het kind thuis vertelt over deze gastles biedt dit de ouders de mogelijkheid om met het kind te praten over het thema Omgaan met verlies.
Duur van de gastles 1 - 1/2 uur
Kosten: onkosten vergoeding
Les "Doodgewoon in de klas'
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met dood en afscheid. Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Toch vinden veel volwassenen het lastig om met kinderen over de dood te praten.
Op een luchtige manier worden antwoorden gegeven op veel vragen van kinderen. Zo ervaren de leerlingen dat de dood geen eng thema is maar onderdeel van het leven.
Doodgewoon in de klas biedt de gelegenheid om op een neutraal moment met elkaar te praten over dood, verlies en uitvaartrituelen. Praten over de dood op jonge leeftijd helpt om later beter om te kunnen gaan met verlies en verdriet. Onderwerpen die zoal aan bod komen zijn: begraven, opbaren, cremeren, hoe kan een afscheid er uit zien, welke rituelen zijn er, verschillende gebruiken in verschillende culturen, wat is een lijkwade, wat is resomeren, wat is tanathopraxi , wat is een natuurbegraafplaats en nog veel meer .....De kinderen hebben alle gelegenheid om de vragen te stellen die bij hen leven.
Arthur maakt hierbij gebruik van een Power Point en enkele filmpjes van het kinderprogramma Klokhuis.
Duur: 2 lesuren
Kosten: 150,- excl. km vergoeding van 0,30 per km.
Lezing over uitvaart en rouwverwerking
Tijdens deze 2 uur durende bijeenkomst, inclusief pauze, worden de volgende 2 onderwerpen toegelicht:
- Het afscheid en de uitvaart: hierbij wordt besproken wat je kunt doen voor een overlijden. Welke mogelijkheden zijn er om jouw wensen te bespreken en eventueel vast te leggen. Wat te doen na een overlijden? Wat kan, mag en moet er gebeuren ter voorbereiding op een persoonlijk afscheid. Hoe ziet een persoonlijke uitvaart uit? Welke mogelijkheden zijn er omtrent begraven of cremeren?
- Rouwverwerking: rouwen, wat is dat eigenlijk ? Uitleg over enkele theoretische rouwmodellen die als kapstok en ondersteuning kunnen zorgen bij het rouwen na een verlies door overlijden.
De bijeenkomst heeft een interactief karakter; met de aanwezigen zal gesproken worden over hoe zij omgaan met boven beschreven onderwerpen. Op deze wijze wordt de bijeenkomst heel persoonlijk en bijzonder. De deelnemers gaan naar huis met tal van ideeën over mogelijkheden bij een persoonlijk afscheid en de (eigen) rouwverwerking.
De bijeenkomst wordt ondersteund met een PowerPoint presentatie.
Doelgroep: iedereen die geïnteresseerd is in de genoemde onderwerpen zoals ouderen organisaties, Zij Actief, Mantelzorg organisaties, Hospices, Zorginstellingen, ondersteunende activiteit door en voor gemeentelijke instellingen et cetera.
Kosten 200,- excl. reiskosten 0,30 per km.
Workshop ‘Omgaan met verlies’ in het basisonderwijs
Doelstelling:
- De leerkracht krijgt meer inzicht in de wijze van omgaan met verlies (rouwen) van kinderen na een ingrijpend verlies. De focus ligt op verlies na een overlijden maar heeft duidelijke overeenkomsten met andere verliezen zoals echtscheiding, ziekte, verhuizing/vluchten.
- De leerkracht krijgt handvaten om beter met kinderen met verlieservaringen om te kunnen gaan.
- De leerkracht kan het thema afscheid/verlies/rouw beter bespreekbaar maken met de kinderen.
- Hij/zij krijgt meer zicht op eigen verlieservaringen.
- De leerkracht kan de kinderen beter begrijpen en begeleiden binnen hun sociaal- emotionele ontwikkeling
Doelgroep:
- Deze workshop is gericht op het gehele team waardoor er een gemeenschappelijkheid ontstaat in de communicatie over de kinderen.
Werkwijze:
- Een interactieve workshop waarin een theoretisch kader aangereikt wordt middels een PowerPoint presentatie.
- Delen van eigen verlieservaringen waardoor er openheid en diepgang kan ontstaan hetgeen een voorwaarde is om de kinderen beter begrijpen in hun wijze van omgaan met verlies.
- Oefeningen middels korte opdrachten.
- Bespreken van casussen aangereikt door de deelnemers.
Duur: 3 uur met pauze
Aantal deelnemers 8 – 12
Kosten: 750,-
Arthur Nijsten is de gespreksleider. Hij heeft veel ervaring met het begeleiden van mensen bij een afscheid en de uitvaart. Tevens is hij opgeleid tot begeleider bij rouwverwerking en coach in positieve gezondheid.
www.uitvaartzorgarthurnijsten.nl
Voor meer informatie en afspraken: Arthur Nijsten 06 533 658 65